Bebeklerde Gaz Sancıları

12 Mayıs 2009 Salı

Gaz sancıları; bebeklerin çoğunda görülen, zarar verici olmayan, belli bir süre ile sınırlı fizyolojik bir olaydır. Öncelikle bebeğin gaz sancısı dışındaki herhangi bir sebepten dolayı ağlamadığını tespit etmemiz gereklidir.
Bunlar

*Açlık
*Diş çıkarma
*Kulak ağrısı
*İshal
*Başka sebeplerle oluşan barsak spazmları
*İdrar yolu enfeksiyonları
*Popo (anüs) çevresindeki yara ve çatlaklar
*Pişik
*Pamukçuk
*Gizli veya belirgin fıtıklar
*Ağız ve dişeti sorunları
*Vücudun herhangi bir yerindeki kırıklar
*Bazı sinirsel hastalıklara eşlik eden ağlama tipleri...

Bunları ayırt etmek için mutlaka çocuk hekiminize danışmanız gereklidir.

En çok karıştığı durum olan açlıktan ağlayıp ağlamadığını saptamak kolaydır. Anne sütünü verdiğinizde susuyorsa sebep açlıktır. Yok eğer susmuyorsa her ağladığında inatla anne sütü veya mama veriliyorsa, sırf bu yüzden gaz sancısı daha da artabilir. Sık ve düzensiz beslenen çocukların gaz sancıları daha da artabilir. Hele erken dönemde başlanan ek gıdalar bu tabloyu iyice kötüleştirebilir.

Bebeklere şekerli su verilmesi, emziklerin bala veya pekmeze batırılarak verilmesi, çok erken aylarda nişastalı gıdalara başlanması, meyve ve meyve sularının gereğinden çok verilmesi veya meyvelerin olgunlaşmamış olması da gazı artırır.

Gereğinden fazla su içirilen veya tam tersi yeterince su verilmeyen bebeklerde de gaz fazla olur.

Uzun süre açıkta kalan yiyecekler (özellikle süt ve sütlü yiyecekler), iyi temizlenmemiş şişe-kaşık ve emzikler, uzun süre kapağı kapatılmamış şuruplar (vitaminler, antibiyotikler, ateş düşürücü-ağrı kesiciler) de basit mikrobik kirlenmeler nedeniyle gaz yapabilirler.

Altının uzun süre ıslak bırakılması, bulunduğu ortamın aşırı sıcak veya soğuk olması, uzun süre aynı konumda yatırılması da gazı artırabilir.

Bebeğin kundaklanması, hareket kabiliyetini sınırlayan kuşaklarla sarılması da gazı artırabilir.

Annenin beslenmesinin gaz oluşumundaki rolü sanıldığı kadar belirgin değildir.

Anne ve babanın sakin, hoşgörülü ve sevecen olması çok önemlidir.

Gazlı Bebeklerde Neler Yapılabilir?

*Anne ve babanın sakin olması, bebeğe şefkatle ve güvenle yaklaşması
*Aşırı sıcak veya soğuk ortam oluşturulmamalı,
*Dar ve sıkıcı veya üst üste giysiler giydirilmemeli,
*Besinler hazırlanırken hijyen (temizlik) kurallarına uyulmalı,
*Bebekler hep aynı pozisyonda yatırılmamalı, yan olarak veya karın üstü yatırılmalı (karın üstü yatırılırken bir kişinin bebeğin yanından ayrılmaması gerekiyor),
*Karnına ve ayaklarına ılık bezler konulmalı,
*Her beslenmeden sonra en az yarım saat ve en az iki kere "Gark" edene kadar gazı çıkartılmalı,
*Bebeğe okşayarak ve severek güzel sözler söylenmeli,
*Sinirsiz olduğu bir zamanda bebeğe uygun masaj yapılmalı,
*Gereğinden fazla emdirilmemeli, gereksiz yere ek besinler verilmemeli,
*Rezene çayı ve anason verilebilir.
*Doktorunuza görünmeli ve onun önerilerine uymalısınız.a, antikor denilen sıvısal maddelerin çocuklara hazır olarak dışardan sunulması, kısa süren bir koruma sağlamasına karşın hastalıklardan korunmada önemli bir yer tutar. Bu antikorlar, anneden çocuğuna rahim içindeyken kan yoluyla geçebildiği gibi anne sütüyle de aktarılabilmektedir. Buna "pasif doğal" bağışıklık adı verilir. Süt verme süresince ve doğum sonrasında 4-6 ay süreyle süt çocuğunu bir çok hastalığa karşı korur. Bir de "pasif edinsel" bağışıklık mevcuttur. Yine bir süre için etkili olan bu immun yanıt, piyasada satılan çeşitli "gamma globulinler" ile sağlanır. Gamma globulin preparatları insanlardan, hayvanlardan ya da genetik teknolojilerle elde edilen tekli veya çoklu antikor karışımlarıdır. Yeri geldikçe her bir öge ayrıntılarıyla ele alınacaktır.

0 yorum: