İnternet Düşmanları

25 Mart 2009 Çarşamba

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, 'internet düşmanı' olarak nitelendirdiği, internetin sansürlendiği 12 ülkenin listesini yayımladı.

Basın özgürlüğünü savunan örgütün yayımladığı listede, Suudi Arabistan, Myanmar, Çin, Kuzey Kore, Küba, Mısır, İran, Özbekistan, Suriye, Tunus, Türkmenistan ve Vietnam yer alıyor.

RSF'nin açıklamasında, bu ülkelerde internet kullanıcılarının sadece devletin izin verdiği sitelere erişebildiği, "istenmeyen" bilgilere ulaşmalarının engellendiği ve bu tür bilgileri internette yayımlayan internet kullanıcılarına neredeyse sistematik şekilde baskı uygulandığı ifade edildi.

RSF'ye göre, internette yazdıkları için mahkum olan kişilerin sayısı Çin'de 49, Vietnam'da 7, İran'da 4. Örgüt, internette ifade özgürlüğünden faydalandıkları için toplam 69 kişinin mahkum olduğunu bildirdi.

ENDİŞE VEREN ÜLKELER

RSF'nin açıklamasında, "internet düşmanları"nın dışında 10 ülkede durumun endişe verici olduğu ve bu ülkelerin gözlem altına alındığı kaydedildi.

Bu ülkeler, Avustralya, Bahreyn, Belarus, Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikleri, Eritre, Malezya, Sri Lanka, Tayland ve Zimbabve olarak sıralandı.

0 yorum: