Bebek Beslenmesinde Dikkat Edilecekler

25 Şubat 2009 Çarşamba

İlk besin anne sütü
Bebeğiniz için ilk aylarda gerekli olan tek besin elbette anne sütüdür. Ek gıdalarla başlayıncaya kadar ve ilk 6 ayda temel beslenme biçimi anne sütü ile beslenme olmalıdır. Uzmanlar ilk 4- 6 ayda bebek için gerekli olan besin değerlerinin anne sütü ile karşılanabileceğini, bebeğin kilo alımı ve gelişimi yeterli ise başka bir ek besine ihtiyacı olmadığını belirtmektedirler. Gerçektende bebeğin sindirim sistemi ve metabolizma ihtiyaçları göz önüne alındığında anne sütü yeterlidir ve bağışıklık sisteminin gelişmesi için gereklidir.

Katı gıdalara başlarken
Katı gıdalara başlayan bebek için ilk önerilen besinlerin başında meyveler gelir. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan meyvelerin yüzde 75 ile 85� i su olduğundan bebeğin hassas sindirim sistemini de zorlamazlar. Yağ ve protein oranı az olan meyveler özellikle öğün aralarında tercih edilir. Bebeğe verilecek meyveler, ya meyve suyu ya da meyve püresi şeklinde hazırlanır. Meyvelerin içerdiği vitaminler sıcağa ve zamana karşı dayanıksız olduğundan taze, pişirmeden ve bekletmeden tüketilmeleri önerilir. Özellikle C vitamini içeren meyveler kesildikten, suyu sıkıldıktan sonra hemen bebeğe verilmelidir.

Hangi meyveler
Kış aylarında sıklıkla gördüğümüz portakal, mandalina, elma, armut, ayva ve muz gibi meyvelerin dışında bahara ait meyvelere de bu ayalarda rastlamak mümkün. Bunlardan bebeğinize uygun olanlarla ara öğünler hazırlayabilirsiniz. Ancak meyveleri seçerken taze, çürüksüz ve sulu olmalarına dikkat edin.

0 yorum: