Eklem Romatizması,Eklem Romatizması Nedir

25 Şubat 2009 Çarşamba

Hastalığın ilerlemesi halinde, ağ­rı büyük eklemlere de geçerek bunları hareket ettiren kasları etki­si altına ahr. "Sabah sertliği" başladığı zaman, hasta elinde çay bardağını tutamaz; düşürür. Parmaklarını açmakta ve hareket et­tirmekte zorluk çeker. Hastalığın aktif süresi boyunca yüksek ol­mayan bir ateş vardır.

- Zamanla eklem çevresindeki dokular şişer, şekil bozuklukları ortaya çıkar.

- Romatizmanın başlangıç döneminde aspirin, fenilbutazon gibi ilâçların ve altın zerklerinin faydalı olduğu bilinmektedir. Bunda da fizik tedavinin ve kaphca kürlerinin etkisi büyük olmakta; ço­ğu zaman iyi neticeler vermektedir.

- Çocuklarda ortaya çıkan boğaz ve ağız enfeksiyonlarıyla va­kit geçirmeden mücadele edilmeli; tedavisi sağlanmalıdır. Diş as­peleri, bademcik iltihapları, farenjit bunların başında gelmekte­dir.

- Soğuk ve rutubetli havada fazla kalmamalı; ıslak elbise ile, yahn ayak dolaşmamalıdır. Bu cümleden olarak; kışın kazak, yün çorap, atkı ve başlıksız dışarı çıkmamalıdır.

- Sağlık şartları yönüyle elverişsiz ortamlarda çalışmamalı; yorucu, yıpratıcı eğlencelerden, alkol ve sigaradan uzak durmalıdır.

- İstirahate yetecek kadar uyumalı, vitamin ve protein ihtiva eden sebzeleri ve gıdaları sofradan eksik etmemelidir.

- Nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi mevsim hastalıklarını ha­fife almamah; hastalık geçinceye kadar istirahat etmeli ve iyi bes­lenmelidir.

0 yorum: