İngiliz bilimadamları, "Sakız çiğneyen kişilerin hafıza testlerinde daha başarılı olduklarını ve daha çok kelime hatırladıklarını gördük" dedi. Sakızın naneli ya da mentollü olmasının bir fark yaratmadığını belirten uzmanlar, en önemli unsurun sürekli sakız çiğnemek olduğunu ifade etti. Bilimadamları, araştırmaya katılan 75 kişinin, sakız çiğnemeyenler, gerçekten sakız çiğneyenler ve yalandan sakız çiğneyenler şeklinde gruplara ayrıldığını belirtti. Deneklere resim, kelime ve telefon numarası hatırlatmaya yönelik sorular soruldu.
İNSÜLİNİ YÜKSELTİYOR
UZMANLAR, "Testlerden sonra gerçekten sakız çiğneyenlerin, sakız çiğnemeyenlere göre kalp atışları dakikada 3 kez, yalancı çiğneyenlere göre ise 1.5 kez hızlı attı. Kalp atışındaki artışın, idrakı artıracak derecede beyne oksijen ve glikoz dağıtımını yükseltmiş olabileceğini düşünüyoruz" dedi. Sakız çiğnemenin, ağzın sulanmasına bağlı olarak insülinin yükselmesine neden olduğu olasılığı üzerinde de durulduğunu belirten uzmanlar, "Beyinde, öğrenme ve hatırlama için önemli olan insülin alıcı sinirlerin bulunduğu biliniyor" diye konuştu.
Sakızın Yararları
20 Aralık 2008 Cumartesi
15:20
|
Etiketler:
Sakızın Yararları
|
This entry was posted on 15:20
and is filed under
Sakızın Yararları
.
You can follow any responses to this entry through
the RSS 2.0 feed.
You can leave a response,
or trackback from your own site.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder