Gebeyken Klasik Müzik Dinleyin

20 Aralık 2008 Cumartesi

Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Odyoloji Profesörü Erol Belgin, klâsik müzik dinleyen çocukların zekâ düzeyinin daha yüksek olduğunu bildirdi. Prof.Dr. Erol BELGİN, müziğin estetik uyarıları beyne gönderdiğini, müziksiz beynin gelişemeyeceğini belirtti.

“Müzik ruhun gıdası” sözünün çok doğru ve bilimsel bir ifade olduğunu söyleyen Belgin, “Kulaktan beyne giden sesler, beyinde olağanüstü elektriksel ve metabolik hareketlilik sağlar. Beyin birtakım hormonlar salgılar. Damarlar genişler, tansiyon düşer, tüm vücuda canlılık ve zindelik gelir” dedi.

KLÂSİK TÜRK VE BATI MÜZİĞİ UYGUN SEÇİM
Bebeklere doğar doğmaz ölçülü ve kaliteli müzik dinletilmesi gerektiğini kaydeden Belgin, klâsik müzik dinleyen çocukların zekâ düzeyinin yüksek olduğunun araştırmalarla tespit edildiğini söyledi. Belgin, ”Bebeklerde yedinci ayda kulak embriyoda tamamlanmış oluyor. Hamile kadınlar, ölçülü, kaliteli müzik dinlesinler. Klâsik Türk ve Batı müziği bu konu için ideal bir seçimdir. Bebeğin işitme ve lisanla ilgili kabiliyetleri 0-4 yaş arasında tamamlanıyor. Lisan konuşma gelişmeyince, zekâ da donuk kalır.” Belgin, müzik dinlemeyen kişinin gelişmesinin zor olduğunu vurgulayarak, bir enstrüman çalan insanla çalmayan arasında fark olduğunu söyledi.

TÜRK MÜZİĞİ BEYNİ UYARIYOR
Belgin, Türk müziğinin çok “itilip kakıldığını,” ancak çok zengin ve içerikli bir yapıya sahip olduğunu ifade ederek, “Bizim müziğimizin ses yapısı diğer müziklerin ses yapısından çok farklı ve daha zengin. Daha aralıklı ve beyni daha fazla uyarıyor. Bu özelliğinden dolayı insanı çok rahatlatan bir yapıya sahip” dedi.

0 yorum: